Головна Терапія та сімейна медицина Різні види пюре в раціоні малюків до року

30 грудня, 2021

Різні види пюре в раціоні малюків до року

Різні види пюре в раціоні малюків до року

Дитяче пюре – це перший продукт, який зазвичай застосовується в якості прикорму

Дитяче пюре – це перший продукт, який зазвичай застосовується в якості прикорму. Тільки, якщо малюк погано набирає вагу, то спочатку на додаток до грудного молока йому пропонують безглютенові каші. У інших випадках саме овочеве пюре використовується для введення прикорму в 4-6 місяців.

Основні ознаки готовності: 

  • тримає голову, впевнено сидить; 
  • виявляє цікавість до того, що їдять дорослі; 
  • відмова від їжі супроводжується певними рухами тіла – поворотами голови, нахилами корпусу вперед або назад; 
  • прорізалися перші зубки; 
  • утримує у руці предмет (наприклад, іграшку) і цілеспрямовано направляє його в рот.

При введенні у раціон пюре, батькам доводиться вибирати – готувати його самостійно або використати промислові варіанти. Саме бабусям перший спосіб часто здається надійнішим. Маючи великий кулінарний досвід, вони вважають, що приготоване у домашніх умовах пюре буде смачнішим і кориснішим. Але не все так просто. Навіть якщо вдасться ретельно стерилізувати тару і точно виконати дозування, то гарантувати якість вихідних продуктів досить складно. Тільки володарі присадибних ділянок, які самі вирощують фрукти і овочі можуть точно знати умови у яких вони вирощені.

Варіанти, куплені на ринку або в супермаркеті, в цьому випадку залишаються суцільною загадкою. Головне – отримати високий урожай, а вирішується це завдання часто за допомогою різних добрив, прискорювачів зростання й інших стимуляторів. Тому педіатри рекомендують купувати дітям до року саме промислові варіанти пюре. Продукція відомих, спеціалізованих брендів, яка представлена на сайті інтернет-магазину Panama https://panama.ua/categorys/484066/ відповідає усім санітарно-гігієнічним нормам і безпечна для малюків. 

Основні види дитячого пюре і особливості їх введення у раціон

  • Овочеве. Саме з нього або з однокомпонентної, безмолочної каші розпочинається прикорм. Терміни введення, а також вид продукту визначає педіатр. Перші овочеві варіанти – це цвітна капуста, броколі, кабачки. При хорошій реакції організму поступово вводимо у раціон гарбуз, моркву, картоплю, а потім і овочеві суміші приправлені зеленню і рослинною олією (соняшникова, рапсова, кукурудзяна). Не варто чекати, що малюк відразу ж з апетитом почне їсти прісну брокколі або нейтральний кабачок. Батькам доведеться проявити терпіння і діяти за простою схемою – регулярно пропонуємо, але не наполягаємо.
  • Фруктове. Після овочевого пюре з невиразним смаком, фруктове майже завжди сприймається малюком, як справжній делікатес. Спочатку – яблука зелених сортів, а потім вводимо пюре з груші, сливи, абрикосу.
  • М'ясне. Педіатри не радять розпочинати з курки, оскільки вона часто викликає алергічні реакції, а баранина і свинина важко перетравлюються, тому їх можна їсти тільки у 2-3 роки. Готове м'ясне пюре з індички або кролика поєднуємо з овочевими сумішами промислового виготовлення. 
  • Рибне. Вводиться у раціон приблизно у 9-10 місяців. Розпочинаємо з низькокалорійних нежирних сортів (вміст жиру до 2 %) – минтай, хек, тріска, путасу. 

Готове дитяче пюре проходить суворий контроль якості на всіх етапах виготовлення, містить необхідні для зростаючого організму вітаміни, відрізняється різноманітністю смаків і текстур, а також значно економить ваш час.

Матеріали по темі Більше
Дефіцит вітаміну В12 (кобаламіну) може бути неочевидною причиною анемії або неврологічних розладів, особливо в похилому віці та у осіб, які ...
Багато рецензованих дослідницьких статей переконливо демонструють, що низький рівень 25-гідроксивітаміну D (25(ОН)D) у крові значно підвищує ризик тяжких захворювань, довготривалих...
Достатній рівень споживання йоду має важливе значення для забезпечення фізіологічних процесів в організмі протягом усього життя. Основними харчовими джерелами цього...
Здорове харчування є одним із ключових факторів громадського здоров’я, що впливають на тривалість життя населення; формування культури здорового харчування –...