Генітоуринарні менопаузальні симптоми: порівняння вагінального гелю на основі гіалуронової кислоти з кремом на основі естріолу

20.11.2022

Стаття у форматі PDF

Пошук альтернативного методу лікування менопаузальних симптомів, що не поступається основній гормональній терапії, залишається надзвичайно актуальною темою з огляду на значний негативний вплив клімаксу на якість життя жінок. Перевагами негормонального лікування є практично абсолютна безпечність — відсутність ризиків, мінімальна кількість побічних реакцій та протипоказань. Як один із таких засобів, за даними багатьох досліджень, може застосовуватися вагінальний гель на основі гіалуронової кислоти. На фармацевтичному ринку України він представлений препаратом Гідрофемін Плюс, який довів свою ефективність у полегшенні менопаузальних симптомів.

Ключові слова: менопауза, генітоуринарний синдром, гіалуронова кислота, вагінальний гель.

Перехід організму до стану менопаузи (стійкого припинення менструації) – це складний процес, який інколи може тривати >10 років. Вазомоторні симптоми (припливи, нічна пітливість, серцебиття) є основними у цей період і спостерігаються у 75-80% жінок [1-4]. Ще одним важливим проявом клімактерію є генітоуринарний синдром, який включає в себе зміни нижніх відділів статевих шляхів у результаті дефіциту естрогену, через що вагінальний епітелій стає атрофічним і сухим  [1, 2,  5]. Такі симптоми відмічають до 84% жінок. До генітоуринарного синдрому відносять такі порушення, як вульвовагінальна атрофія, сухість піхви, вагінальний стеноз, опущення матки, нетримання сечі та диспареунія, які сприяють розвитку інфекцій сечовивідних шляхів. Клінічно вульвовагінальна атрофія характеризується сухістю, свербежем, печінням, лейкореєю, дизурією та контактними кров’янистими виділеннями [2, 5, 6].

Під час переходу до менопаузи виникають також інші симптоми [1, 7]:

  • психопатологічні – емоційна лабільність, депресивні стани, тривога, дратівливість, порушення сну (майже у 40% жінок), погіршення пам’яті та концентрації уваги;
  • загальнофізичні – астенізація, головний біль, біль у м’язах та суглобах, неприємні відчуття на шкірі;
  • сексуальні – зниження лібідо (відмічають близько 10% жінок).

Усі ці симптоми викликають значний дискомфорт і, як наслідок, відчутне зниження якості життя.

Генітоуринарний менопаузальний синдром дуже поширений, але при цьому він часто не діагностований і не завжди адекватно лікований. У той час як вазомоторні симптоми із часом зменшуються, геніто­уринарний синдром, навпаки, прогресує за відсутності лікування, через що жінки можуть страждати від нього більше третини свого життя. Сухість піхви, зокрема, відмічають практично половина жінок у постменопаузі [6, 8]. А оскільки атрофічний вагініт пов’язаний із дефіцитом естрогенів, він також може виникати у пацієнток на фоні захворювань, що супроводжуються зниженням рівня статевих гормонів, або при прийомі антиестрогенних препаратів. Саме тому вибір конкретної терапії в даному випадку залежить від тяжкості симптомів, ефективності та безпечності лікування, а також від уподобань пацієнтки.

Основні види лікування менопаузальних симптомів

На сьогодні доступні багато ефективних та безпечних варіантів лікування, включаючи мено­паузальну гормональну терапію (МГТ) [1]. Симптоматичне лікування необхідно пропонувати пацієнткам застосовувати при виявленні ранніх ознак мено­паузи [6]. МГТ є найбільш ефективним методом лікування вазомоторних симптомів та генітоуринарного синдрому [4, 8]. Естрогени можуть призначатися як у місцевій, так і в системній (перорально та парентерально) формах. Системна гормональна терапія є особливо корисною у жінок, які страждають від припливів, розладів сну, а також від симптомів вульвовагінальної атрофії [1, 9]. Протипоказаннями для цього методу лікування є наявність пухлин, чутливих до естрогену, ­печінкова недостатність та схильність до тромбозів. Системне лікування слід обирати з обережністю через імовірні побічні ефекти, такі як біль у грудях та промежині, нудота, блювання, вагінальна кровотеча, незначне підвищення ризику неоплазії [2, 9].

Саме тому для мінімізації системних побічних проявів було розроблено місцевий вид лікування у формі крему, таблеток та вагінальних кілець, хоча всі ці засоби ще вважаються ризикованими у разі тривалого застосування [2]. Результати досліджень показали, що місцеве використання гормонів впливає на частоту виникнення гіперплазії та потовщення ендометрія [9].

З огляду на вищезазначені застереження, тим, хто обирає негормональну терапію через медичні протипоказання, побічні ефекти або власні уподобання, призначають місцеві засоби у вигляді лубрикантів та зволожуючих кремів [9]. Так, у рекомендаціях щодо симптоматичного лікування вульвовагінальної атрофії Північноамериканське товариство менопаузи (NAMS) виділяє вагінальні лубриканти та зволожуючі гелі як терапію першої лінії, а до другої лінії відносить естроген у низьких дозах [10]. Вагінальні зволожуючі гелі забезпечують як короткострокове, так і довготривале полегшення, натомість як лубриканти мають лише короткострокову дію. Жінки із протипоказаннями до прийому естро­генів можуть використовувати лубриканти для запобігання сухості, пов’язаної зі статевим актом, або зволожуючі засоби для більш тривалого полегшення [2].

Гіалуронова кислота як альтернативний негормональний метод лікування

Гіалуронова кислота – високомолекулярна речовина, основний компонент позаклітинного матриксу, що має зволожуючі властивості. Вона належить до групи глікоз­аміногліканів, складається з повторюваних дисахаридних одиниць (глюкуронової кислоти та N-ацетилглюкозаміну) і широко використовується в естетичній медицині [2, 5]. Здатність гіалуронової кислоти зв’язувати велику кількість води дає змогу використовувати її у якості перспективного зволожувача [6, 9, 10]. Ця сполука утворює на шкірі зволожуючу, в’язкоеластичну, нелипку, повітро- та світлопроникну, а тому невидиму плівку, а також оптимізує водний баланс, завдяки чому шкіра стає гладшою та еластичнішою. Крім того, гіалуронова кислота бере активну участь у процесах загоєння ран, індукуючи проліферацію клітин і сприяючи ангіогенезу [11]. У разі ушкодження тканин вона стимулює міграцію та проліферацію фібробластів, які відповідають за відкладення колагенових волокон, а також сприяє регенерації тканин [2, 6].

Різноманітні дослідження, проведені щодо гіалуронової кислоти, показали, що вона добре переноситься пацієнтами, практично без побічних ефектів, а ускладнення спостерігаються лише при парентеральному застосуванні [5, 9].

Порівняння ефективності застосування гелю на основі гіалуронової кислоти та гелю на основі естрогену. Результати досліджень

Результати нещодавно проведеного метааналізу G. Buzzaccarini et al. (2021) на основі 17 оригінальних досліджень (рандомізовані контрольовані та лонгітюдні дослідження) показали, що місцева терапія гіалуроновою кислотою мала ефект, подібний до застосування естрогену. Автори дійшли висновку, що препарати на основі гіалуронової кислоти дійсно можуть розглядатися як альтернатива традиційному лікуванню менопаузальних порушень, а завдяки її властивості біостимуляції можливе виникнення принципово нового ­терапевтичного підходу [5].

В огляді досліджень P. Stute (2013) стверджується, що вагінальний гель на основі ­гіалуронової кислоти є не менш ефективним, ніж вагінальний крем з естріолом, а через значно меншу кількість імовірних побічних ефектів його можна використовувати як зволожувач у жінок, які скаржаться на сухість піхви [10].

Дані іншого систематичного огляду (Dos Santos C.C.M. et al., 2021) свідчать про те, що профіль ефективності, безпеки та переносимості гіалуронової кислоти зіставний із лікуванням естрогенами, що дозволяє вважати таку терапію можливою альтернативою [12]. Такі ж результати демонструє дослідження J. Chen et al. (2013), у якому вивчали ефективність гелю на основі гіалуронової кислоти. У даному експерименті взяли участь 144 жінки з вульвовагінальною атрофією. У результаті відсоток покращення клінічних симптомів вагінальної сухості становив 84% у пацієнток, які застосовували гель на основі гіалуронової кислоти, та 89% – у жінок, які користувалися гелем з естріолом [13].

Підтверджуючи вищезазначене, A. Jokar et al. (2016) проаналізували дані 56 жінок у мено­паузі й показали навіть більшу ефективність гелю на основі гіалуронової кислоти з огляду на краще полегшення симптомів нетримання сечі та вагінальної сухості (p<0,05) порівняно із застосуванням гелю на основі естрогену. Це вказує на те, що гіалуронова кислота може бути альтернативою у жінок, які страждають від ускладнень атрофії статевої системи, а також у тих, які мають медичні протипоказання або негативний досвід застосування гормональних препаратів [9].

Гідрофемін Плюс — новий засіб боротьби з вагінальною сухістю та дискомфортом для українських жінок

Новий на теренах України препарат гіа­луронової кислоти для місцевого застосування Гідрофемін Плюс – це вагінальний гель, призначений для полегшення симптомів сухості (подразнення, печіння, свербіж, ушкодження слизової оболонки, біль) та відновлення кислотного рівня рН піхви. Препарат безбарвний, майже не має запаху й абсолютно безпечний. Рекомендований спосіб застосування – одна доза ввечері, яку вводять у піхву за допомогою тюбика з аплікатором.

Вагінальний гель Гідрофемін Плюс завдяки зволожуючому ефекту має такі позитивні ефекти:

  • захищає слизову оболонку піхви від ­сухості та ушкодження;
  • створює вологе середовище, сприяючи вагінальній регенерації та загоєнню слизової піхви;
  • допомагає підтримувати нормальну вагінальну флору, відновлюючи кислотний рівень рН піхви й тим самим пригнічуючи розвиток вагінальних інфекцій.

Усе вищеперераховане є вкрай важливим у пацієнток із генітоуринарним синдромом на фоні менопаузальних змін.

Препарат Гідрофемін Плюс доцільно застосовувати жінкам для зменшення симптомів вагінальної сухості та дискомфорту, а також для відновлення кислотного рівня pH піхви. Слід віддавати перевагу даному засобу за наявності протипоказань до застосування гормональної терапії або ж у разі свідомого вибору негормональних методів лікування. Адже численні дослідження показали, що вагінальний гель на основі гіалуронової кислоти є не менш ефективним, ніж гель на основі естрогену.

Література

  1. Santoro N., Roeca C., Peters B. A. et al. The Menopause Transition: Signs, Symptoms, and Management Options. J Clin Endocrinol Metab. 2021 Jan 1;106(1):1-15. doi: 10.1210/clinem/dgaa764.
  2. Morali G., Polatti F., Metelitsa E. N. et al. Open, non-controlled clinical studies to assess the efficacy and safety of a medical device in form of gel topically and intravaginally used in postmenopausal women with genital atrophy. Arzneimittelforschung. 2006;56(3):230-238. doi: 10.1055/s‑0031-1296715.
  3. Avis N.E., Crawford S. L., Green R. Vasomotor Symptoms Across the Menopause Transition: Differences Among Women. Obstet Gynecol Clin North Am. 2018 Dec;45(4):629-640. doi: 10.1016/j.ogc.2018.07.005.
  4. Zhang G., Chen J., Luo Y. et al. Menopausal hormone therapy and women’s health: An umbrella review. PLoS Med. 2021 Aug; 18(8): e1003731. doi: 10.1371/journal.pmed.1003731.
  5. Buzzaccarini G., Marin L., Noventa M. et al. Hyaluro­nic acid in vulvar and vaginal administration: evidence from a literature systematic review. Climacteric. 2021; 24(6):560-571. doi: 10.1080/13697137.2021.1898580.
  6. Stabile G., Ricci G., Scalia M. S. et al. Induced Dryness Stress on Human Vaginal Epithelium: The Efficacy of a New Vaginal Gel. Gels. 2021 Dec; 7(4): 157. doi:  10.3390/gels7040157.
  7. Національний консенсус щодо ведення пацієнток із клімактеричними розладами // Медичні аспекти здоров’я жінки. 2016, 2-1 (99):5-18.
  8. De Seta F., Caruso S., Di Lorenzo G. et al. Efficacy and safety of a new vaginal gel for the treatment of symptoms associated with vulvovaginal atrophy in postmenopausal women: A double-­blind randomized placebo-­controlled study. Maturitas. 2021 May 1; 147:34-40. doi: 10.1016/j.maturitas.2021.03.002.
  9. Jokar A., Davari T., Asadi N. et al. Comparison of the Hyaluronic Acid Vaginal Cream and Conjugated Estrogen Used in Treatment of Vaginal Atrophy of Menopause Women: A Randomized Controlled Clinical Trial. Int J Community Based Nurs Midwifery. 2016 Jan; 4 (1): 69-78.
  10. Stute P. Is vaginal hyaluronic acid as effective as vaginal estriol for vaginal dryness relief? Arch Gynecol Obstet (2013) 288:1199-1201. doi: 10.1007/s00404-013-3068-5.
  11. Gustavino C., Sala P., Cusini N. et al. Efficacy and safety of prolonged-­release hyaluronic acid derivative vaginal application in the postpartum period: a prospective randomised clinical trial. Ann Med. 2021; 53(1): 1589-1597. doi: 10.1080/07853890.2021.1974083.
  12. Dos Santos C. C.M., Uggioni M. L.R., Colonetti T. et al. Hyaluronic Acid in Postmenopause Vaginal ­Atrophy: A Systematic Review. J Sex Med 2021 Jan;18 (1):156-166. doi: 10.1016/j.jsxm.2020.10.016.
  13. Chen J., Geng L., Song, X. et al. Evaluation of the efficacy and safety of hyaluronic acid vaginal gel to ease vaginal dryness: a multicenter, randomized, controlled, open-label, parallel-­group, clinical trial. J Sex Med. 2013 Jun;10 (6):1575-1584. doi: 10.1111/jsm.12125.

Підготувала Єлизавета Лисицька

Тематичний номер «Акушерство. Гінекологія. Репродуктологія» № 3-4 (49-50) 2022 р.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Акушерство/гінекологія

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Терапія та сімейна медицина Харчування під час вагітності: що (не) можна їсти

Чи варто змінювати свої харчові звички під час вагітності? Довкола цієї теми є багато суперечностей і рекомендацій, у яких легко заплутатися. Команда платформи доказової інформації про здоров’я «Бережи себе» спільно з лікарем-дієтологом Тетяною Лакустою з’ясували, чим раціон жінки в цей період особливий та на що слід звернути увагу. ...

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Терапія та сімейна медицина Хронічний тазовий біль: сучасні стратегії менеджменту та контролю симптомів

Хронічний тазовий біль (ХТБ) є поширеним патологічним станом, який відзначається у жінок будь-якого віку і супроводжується сексуальною дисфункцією, емоційною лабільністю, аномальними матковими кровотечами, порушенням сечовипускання, розладами з боку кишечника тощо. Пацієнтки, які страждають на ХТБ, часто скаржаться на симптоми тривоги та депресії, що негативно позначається на їхній повсякденній активності, включаючи зниження працездатності та погіршення якості життя [1]. Сьогодні проблема ХТБ є економічним тягарем, пов’язаним із прямими або непрямими медичними витратами, які в середньому в різних країнах світу оцінюються у 4,9 млрд доларів на рік [2]. Раціональна фармакотерапія,спрямована на полегшення та контроль симптомів болю, є ключовою стратегією боротьби із ХТБ...

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Терапія та сімейна медицина Оптимізація діагностики й лікування дефіциту заліза та залізодефіцитної анемії у жінок і дівчат репродуктивного віку: клінічний висновок*

Дефіцит заліза є найпоширенішим патологічним станом у світі та однією з п’яти основних причин інвалідності. У той час як низький показник феритину у сироватці крові є діагностичною ознакою залізодефіциту, підвищений його рівень визначається як гострофазовий маркер, що може реєструватися при запальних станах уже в І триместрі вагітності. Відповідно до сучасних настанов, проведення рутинного скринінгу на залізодефіцит у невагітних та вагітних жінок за відсутності ознак анемії не рекомендоване. З огляду на останні літературні дані ця рекомендація має бути переглянута...

19.03.2024 Акушерство/гінекологія Стандарт медичної допомоги «Передчасний розрив плідних оболонок»

Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25.08.2023 № 1533 ...