Громадські організації: чи в змозі вони допомогти галузі охорони здоров’я?

27.03.2015

15.03.2006 року в Міністерстві охорони здоров’я відбулося засідання Громадської ради при МОЗ України, присвячене проблемам, пов’язаним із цукровим діабетом. На зібранні були присутні представники практично всіх організацій – державних та недержавних, які мають відношення до цієї важливої проблеми. Крім представників Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, двох заступників міністра охорони здоров’я, головного ендокринолога МОЗ, представників наукових кіл та лікарів, засідання відвідали голови міжнародних, всеукраїнських та регіональних діабетичних асоціацій, керівники виробників ліків проти діабету та ін. Жвава дискусія щодо проблем боротьби з цукровим діабетом відображала намагання громадських організацій активно відстоювати права та життєві потреби пацієнтів із цією хворобою.

О.С. МусійПро роль та можливості громадських організацій у вирішенні важливих питань у медичній галузі кореспондент «Медичної газети «Здоров’я України» спілкувалась із керівником Громадської ради при МОЗ України, президентом Всеукраїнського лікарського товариства Олегом Степановичем Мусієм.

Розкажіть про історію створення Громадської ради. Хто входить до її складу?
– Громадська рада (ГР) при МОЗ України була створена на підставі Постанови Кабінету Міністрів України № 1375 від 15.10.2004 р. та затверджена Наказом МОЗ України № 198 від 28.04.2005 р. Згідно з цією Постановою такі ради організовані при всіх міністерствах і відомствах. Ще тоді, у 2005 році, ми звернулись до обласних управлінь охорони здоров’я з ініціативою про створення подібних рад на місцевих рівнях, аж до лікувальних закладів. До речі, створення наглядових рад при лікувальних закладах передбачено існуючим законом про охорону здоров’я, але майже ніде не виконується. Тоді, у 2005 році, ГР провела 4 організаційні засідання, було створено 8 робочих комісій і прийнято Положення про ГР. Але протягом останніх місяців активність Ради дещо знизилась у зв’язку з відсутністю підтримки та зацікавленості з боку Міністерства. 
Хочу підкреслити, що Громадська рада не є ні організацією, ні юридичною особою, а тому не зазнає ніякого впливу чи тиску з боку Міністерства охорони здоров’я. Вона побудована на принципі представництва громадських організацій.
Щодо складу ГР, то на сьогодні до Ради входять представники 60 громадських організацій, включаючи організації пацієнтів, професійні асоціації лікарів (наприклад, Клуб пластичних хірургів, Товариство перинатологів України, Всеукраїнська наркологічна асоціація), а також благодійні та інші організації, що опікуються проблемами охорони здоров’я, та представники засобів масової інформації. У складі Ради сформовано 8 комісій за напрямами. Наприклад, є комісії щодо системи реформування охорони здоров’я, надання медичної допомоги, із тендерних закупівель, міжнародної діяльності та ін. ГР має рубрику на сайті МОЗ, де розміщується інформація про її діяльність. Якщо якась організація хоче до нас долучитися, вона може надіслати офіційний лист із проханням увійти до складу ГР.
Усі засідання ГР можна поділити на організаційні та профільні з якоїсь конкретної проблеми, куди запрошуються представники Міністерства для ознайомлення з думкою громадськості з того чи іншого питання. Саме сьогодні відбулось перше профільне засідання, ініціатором якого була ГР; в ньому взяли участь громадські організації та представники інших організацій і закладів, що опікуються проблемами цукрового діабету. Засідання показало, що співпраця можлива, що пропозиції громадськості сприймаються співробітниками МОЗ, і це дає надію, що громадська думка буде врахована при затвердженні основоположних документів. 

Яка головна мета діяльності ГР? 
– Основна ідея діяльності ГР – донесення точки зору громадськості до державних органів, у даному випадку до МОЗ України, а також намагання долучитися до тих питань, стосовно яких приймаються рішення МОЗ. Наприклад, якщо розробляється певна концепція чи програма надання допомоги хворим або наказ, що стосується організації медичної допомоги; створення закону стосовно охорони здоров’я, то думка громадськості повинна бути врахована під час прийняття такого роду документів. Раніше представників громадськості не запрошували до участі у роботі над подібними документами, або ті, кого запрошували, не були виразниками суспільної думки. 
Завданням діяльності ГР є долучитися до прийняття будь-яких рішень в охороні здоров’я, до створення нормативних документів, наказів, ініціювання їх зміни, тобто впливати на прийняття рішень в охороні здоров’я. ГР має співпрацювати з МОЗ як партнер. Найголовніше, щоб рішення не приймалось чиновником одноособово, закрито, без участі тих людей, яких воно буде безпосередньо стосуватися. А це можливо шляхом залучення до прийняття рішень громадськості та засобів масової інформації. 
Наші засідання проходять відкрито, будь-хто може бути на них присутній і брати участь в обговоренні. До речі, при Комітеті Верховної Ради з охорони здоров’я створений дорадчий консультативний орган – Дорадча рада, куди входять 150 осіб і яка вирішує законодавчі питання. ГР співпрацює з Дорадчою радою. Створення і обговорення нових законів проходить через таку раду при комітеті. Виконавча влада, до якої входить і МОЗ, розробляє механізми запровадження того, що ВР прийняла. І через ГР ми долучені до відпрацювання виконавчих механізмів. Співробітництво між Верховною Радою, Дорадчою радою, МОЗ України та Громадською радою дає можливість громадськості впливати на всі рішення, що стосуються охорони здоров’я на всіх рівнях.

Яка користь для лікаря та пацієнта від діяльності ГР?
– До складу ГР входять представники лікарських асоціацій та асоціацій пацієнтів. Громадські організації, особливо всеукраїнського рівня, представляють ту чи іншу спільноту; вони є виразниками суспільної думки з якоїсь проблематики чи питання. Асоціації пацієнтів виражають думку достатньо великої кількості пацієнтів. Тож точка зору пацієнтів та лікарів буде врахована у разі прийняття стратегічних рішень та вирішення поточних питань. Звичайно, лікарі та пацієнти отримають документи, у розробці яких вони через представників асоціацій безпосередньо брали участь. Таким чином, з одного боку держава отримує захист і запевнення, що інтереси громадськості певною мірою враховані, з іншого – захист отримують пацієнти, оскільки вони мають змогу викласти свою точку зору з того чи іншого питання.

Чи існують громадські ради в інших країнах? У чому полягає їх діяльність?
– У Канаді, наприклад, прототипи громадських рад існують майже 100 років та затверджені на законодавчому рівні. У США діяльність громадських організацій підтримується державним бюджетом. У бюджеті Міністерства охорони здоров’я США 30% коштів закладено на тендерній основі на виконання тих чи інших завдань, наприклад, інформування громадськості, підняття якоїсь проблеми в суспільстві. З одного боку, вони частково виконують функції Міністерства охорони здоров’я, з іншого – Міністерство працює прозоро та відкрито, із залученням громадськості до прийняття рішень.

Які профільні засідання плануються найближчим часом?
– Зараз Клуб пластичних хірургів виступив з ініціативою щодо проведення профільного засідання для обговорення проблем пластичної хірургії. Крім того, діє робоча група з питань загального обов’язкового медичного страхування, до якої залучені члени ГР. Ми плануємо провести розширене засідання з питань введення страхової медицини, на якому профільний заступник міністра зможе викласти своє бачення та почути, що думає громадськість із цього питання. 

В.Г. Карпук Свою позицію щодо діяльності громадських організацій та ролі Громадської ради при МОЗ України висловив член Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення медичної допомоги, здійснення лікувальної діяльності, медичної освіти і науки Володимир Георгійович Карпук.

Коли ми згадуємо про громадські організації у будь-якій сфері суспільного життя, в тому числі і в медичній галузі, то розуміємо їхню роль насамперед у тому, щоб захищати інтереси членів частини суспільства та виступати незалежними спостерігачами і контролювати діяльність державних органів та установ. Чи така ситуація в Україні серед громадських організацій, що виражають інтереси пацієнтів та їхніх родичів?
– Громадські організації у розвинених демократичних країнах виконують декілька функцій, а саме: в першу чергу виражають та захищають інтереси членів частини громади, які об’єдналися в ту чи іншу організацію, а також постійно контролюють державні та інші органи з метою виконання своїх основних завдань. Особливо важливо відмітити, що ці організації існують незалежно від державних коштів і тому мають можливість бути незалежними й у своїй роботі. Це базові принципи функціонування громадської організації. В Україні громадянське суспільство відновлює роботу після багаторічного застою, тому інколи громадські організації, виконуючи функції незалежного контролю, вимагають фінансової підтримки від державних структур різного рівня. Така ситуація неприпустима, бо в цих випадках діяльність громадської структури перестає відповідати базовим принципам. З цієї точки зору ми готові сприяти співпраці з усіма громадськими організаціями, активність яких буде реально сфокусована на допомозі галузі, а не на додатковому «вибиванні» грошей із держави.

Розкажіть про роль Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я.
– Переконаний, що Громадська рада в першу чергу буде піднімати найболючіші питання, які стосуються української медицини; сподіваюся, що робота Ради буде спрямована на допомогу вирішення важливих питань з реформування існуючої системи охорони здоров’я, розробки та внесення змін, контролю за впровадженням таких розробок та аналізу їхньої ефективності – як коротко-, так і довгострокових. Особливо важливо, щоб робота Громадської ради була відкритою, прозорою, ефективною і спрямованою на покращення функціонування медичної галузі в нашій країні.

В.О. Рибчук З питаннями щодо ставлення безпосередньо Міністерства охорони здоров’я до діяльності Громадської ради ми звернулись до заступника міністра охорони здоров’я Віктора Олександровича Рибчука

Чи спроможні громадські організації в Україні надати суттєву допомогу у вирішенні складних питань, що стоять перед Міністерством охорони здоров’я?
– Не тільки можуть, а й повинні. Кількість складних питань, що до цього часу не розв’язані в Україні, дуже значна та постійно зростає. І лише силами Міністерства усі проблеми медичної галузі вирішити неможливо, бо воно обмежене як в організаційному, так і у фінансовому планах. Тому ми всіляко сприяємо активності всіх громадських організацій, діяльність яких спрямована на покращення медичної допомоги українським пацієнтам. 

А яке ставлення Міністерства охорони здоров’я до Громадської ради? 
– Ми сподіваємось, що з боку згаданої організації, діяльність якої відродилась у цьому році, ми отримаємо партнера, з яким зможемо плідно співпрацювати, об’єднуючи пацієнтів, лікарів, інших активних та не байдужих до української медицини людей. І разом ми зможемо допомогти галузі охорони здоров’я.

Підготувала Галина Корольова

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Алгоритм діагностики та лікування пацієнта з алергічним ринітом

Розбір клінічного випадку...