МОЗ: «До України прибули важливі лікарські засоби та медичні вироби»

14.05.2021

За словами заступниці міністра охорони здоров’я Світлани Шаталової, до України прибули важливі лікарські засоби та медичні вироби.

Так, МОЗ забезпечив постачання лікарського засобу «Глатимер» (глатирамеру ацетат), який необхідний для лікування пацієнтів із прогресувальними формами розсіяного склерозу. За офіційними даними, в Україні зареєстровано понад 20 тисяч хворих із цією патологією. Поширеність захворювання щороку зростає в середньому на 1000 осіб.

Терапія рецидивувально-ремітувальних форм розсіяного склерозу включає симптоматичне лікування, лікування гострих рецидивів та застосування препаратів, які модифікують перебіг захворювання.

Також доставлено партію ліків «Бедаквілін». Це сучасний протитуберкульозний препарат, необхідний пацієнтам із розширеною резистентністю або мультирезистентним туберкульозом, стійкістю до ін’єкційних протитуберкульозних препаратів або фторхінолонів, яким ще донедавна практично неможливо було підібрати ефективну схему лікування. Постачання «Бедаквіліну» забезпечила міжнародна організація ПРООН.

Крім того, міжнародна організація Crown Agents доправила до України віл-тести та реагенти, які необхідні в лабораторних дослідженнях для донорства, а також реагенти для використання при лікуванні дитячої онкології.

Світлана Шаталова також повідомила, що до Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» передали додаткові кошти для закупівлі реагентів. Це дозволить закладу раціонально управляти коштами та гнучко забезпечувати потреби.

Джерело: МОЗ: «До України прибули важливі лікарські засоби та медичні вироби» (moz.gov.ua)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...