Дослідження серцево-судинних захворювань кидають виклик міжнародним рекомендаціям щодо застосування аспірину

28.02.2024

Дослідники серцевих захворювань визначили групу пацієнтів, для яких міжнародні рекомендації щодо використання аспірину для здоров’я серця можуть не застосовуватися. У дослідженні, опублікованому в журналі Circulation, результати огляду даних трьох клінічних випробувань ставлять під сумнів сучасну практику використання препарату для первинної профілактики серцевих захворювань або інсульту. Науковці вивчали результати клінічних випробувань за участю понад 47 000 пацієнтів із 10 країн, включно зі США, Великобританією та Австралією, які були опубліковані у 2018 році.

Аналіз переважно був зосереджений на висновках для підгрупи із 7222 пацієнтів, які вже приймали аспірин до початку трьох випробувань. Учасники мали підвищений ризик серцево-судинних захворювань і вживали цей препарат, щоби запобігти розвитку інфаркту чи інсульту вперше. Дані показали вищий ризик серцевих захворювань або інсульту – 12,5 % проти 10,4 % – для пацієнтів, які приймали ацетилсаліцилову кислоту до випробувань і потім припинили, порівнюючи з тими, хто продовжував приймати препарат. Аналізи також не виявили суттєвої статистичної різниці щодо ризику розвитку масивних кровотеч між двома групами пацієнтів.

Базуючись на трьох основних клінічних випробуваннях, опублікованих у 2018 році, міжнародні спілки лікарів більше не рекомендують регулярне використання аспірину для запобігання першому інфаркту чи інсульту. Важливо, що цей НПЗЗ залишається рекомендованим дорослим із групи високого ризику, які вже перенесли захворювання серця або інсульт, щоби зменшити ризик повторного стану. Відмова від аспірину для первинної профілактики в останніх рекомендаціях мотивована підвищеним ризиком сильних кровотеч, які спостерігаються при його застосуванні у трьох дослідженнях.

Згадані випробування насамперед перевіряли ефект від початку прийому аспірину серед дорослих, які раніше не отримували препарат, для зниження ризику атеросклеротичного серцево-судинного захворювання. До кінця незрозуміло, як діяти у випадку дорослих, які вже успішно приймають аспірин для первинної профілактики. Поки не з’являться додаткові докази, пацієнтам, які вже лікуються низькими профілактичними дозами препарату, доцільно продовжувати це робити, якщо не з’являться фактори ризику, пов'язані із прийомом ацетилсаліцилової кислоти.

Джерело: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.123.065420

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...