«Тривожні» показники суїцидальних думок у дітей з епілепсією

08.12.2020

Діти з епілепсією без попереднього психіатричного діагнозу мають високий рівень суїцидальних думок та поведінки, свідчить нове дослідження.

Так, у роботі, що провели на базі клініки Клівленда, взяли участь понад 100 молодих людей із епілепсією. З них, понад 40% мали депресію, 30% мали тривожні розлади і приблизно у кожного десятого виявлялися ознаки суїцидальних думок та поведінки.

«Ці показники насправді викликають занепокоєння і підкреслюють необхідність обстеження всіх дітей та молоді з епілепсією на наявність психічних розладів», - заявила автор дослідження Тетяна Фальконе, доктор медичних наук, доцент кафедри неврології та дитячої та підліткової психіатрії в клініці Клівленда, штат Огайо.

«Дуже важливо проводити скринінг на предмет суїцидальних нахилів, депресії та тривоги, навіть коли пацієнти не повідомляють про симптоми», - розповіла доктор Фальконе у інтерв’ю Medscape Medical News. «Якщо ви не поставите конкретного питання: «Чи думаєте ви про те, щоб нашкодити собі?» дитина про це сама не розкаже», - додала вона.

Про суїцидальні розлади у дітей та молоді з епілепсією відомо не так багато, за винятком того, що депресія та тривожність - найпоширеніші психіатричні супутні захворювання у цій популяції, які, можливо, сприяють думкам про самогубство. Тетяна Фальконе поділилася, що вона та її колеги часто бачать у своїй клініці дітей та підлітків з епілепсією, які чинили спробу самогубства.

«В останні роки клініцисти доклали більше зусиль, щоб спробувати ідентифікувати ці згубні нахили, перш ніж дитина здійснила спробу самогубства», -  зазначив провідний дослідник Анджалі Дагар, доктор медичних наук, науковий співробітник психіатрії клініки Клівленда. У дослідження було включено 119 пацієнтів у віці від 10 до 24 років (середній вік 15,8 року; 54,6% дівчата). Усі вони відвідували клініку з приводу епілепсії або проходили тестування у відділенні моніторингу дитячої епілепсії клініки Клівленда і не мали психіатричного діагнозу. Ступінь тяжкості епілепсії була різною серед учасників дослідження. Близько половини були резистентними до лікування і знаходились у центрі хірургічного обстеження, а іншим було вперше встановлено діагноз. Учасники заповнювали анкети для самостійного звітування про психічні захворювання. Затверджені скринінгові інструменти включали шкалу депресії для дітей центру епідеміологічних досліджень (CES-DC), екран емоційних розладів, пов’язаних з тривожністю дітей (SCARED), та опитувальник щодо скринінгу самогубства (ASQ).

Оцінка 15 або вище за CES-DC вказує на ризик розвитку депресії. У тесті SCARED показник вище 32 свідчить про тривожність. Недавні дослідження показали, що тривога є головним фактором ризику «в переході людей від роздумів про самогубство до його фактичного здійснення», - акцентувала д-р Фальконе. ASQ включає чотири запитання про думки про самогубство та про те, чи намагалися респонденти заподіяти собі шкоду. Доктор Дагар зазначив, що позитивна відповідь на будь-яке з цих питань означає «червоний прапорець».

Результати показали, що майже третина (30,2%) учасників мають позитивні результати щодо тривожності за SCARED і 41,2% - позитивні результати щодо ознак депресії за CSE-DC. «Це дуже високі ставки», - заявила доктор Фальконе. «Для порівняння, показник тривожності становить менше 10% під час опитувань у школах», - зазначила вона. Крім того, американські Центри з контролю та профілактики захворювань повідомляють, що приблизно 3% дітей віком від 2 до 17 років страждають на депресію. Навіть у порівнянні з іншими хронічними захворюваннями (включаючи діабет, хвороби серця та рак), діти з епілепсією мають вищий рівень депресії, стверджують дослідники. Більше 1 із 10 (10,9%) учасників дослідження виявляли ознаки суїцидальної поведінки, маючи принаймні одну позитивну відповідь за ASQ. «Це багато і набагато вище, ніж передбачається, серед загальної кількості підлітків», - продовжила керівниця дослідження. «Депресія, тривожність і суїцидальні розлди є дуже частими супутніми захворюваннями у хворих на епілепсію; і навіть якщо пацієнт не повідомляє про будь-які симптоми, ми повинні задавати ці питання, щоб допомогти цим дітям!».

«Ми хотіли з’ясувати, чи є в нашій вибірці прямий зв'язок між тривогою та думками про самогубство, і ми виявили, що така залежність існує», - розповідають автори дослідження. Також існувала асоціація з депресією. Понад 26% учасників, які набрали 16 і більше балів за CES-DC, вказали принаймні одну позитивну відповідь за ASQ. Це значно вищий показник, порівняно з тими, хто набрав 15 і нижче балів за шкалою CES-DC (P <.0001).

Результати свідчать про те, що депресія або тривога можуть сприяти суїцидальним думкам або поведінці, розповів доктор Дагар. «Це як дві руки: Тривога, що веде до самогубства, або це може бути депресія, або це може бути і те, і інше».

Вчені стверджують, що дитина з епілепсією, яка боїться, що от-от відбудеться наступний напад або зазнає знущань в школі, може бути особливо схильною до тривоги або депресії. Між депресією та епілепсією взаємозв'язок, що впливає на електричні сигнали мозку.

Усі діти та молодь, які страждають на епілепсію, повинні проходити обстеження на наявність тривожності, депресії, суїцидальних думок та поведінки. Починаючи з 10 років, діти, які страждають на епілепсію, повинні проходити обстеження принаймні один раз на рік, але тих, хто страждає на психічні розлади, слід обстежувати частіше. Дослідники відзначають, що їх висновки потребують підтвердження в більш масштабних, різноманітних дослідженнях.

Коментуючи дослідження для Medscape Medical News, доктор медичних наук Майкл Привітера, директор Центру епілепсії та професор неврології Інституту неврології Університету Цинциннаті Гарднер, штат Огайо, зазначив, що результати роботи підтверджують, що, депресія та тривога зустрічається у дітей, хворих на епілепсію не рідше, ніж у дорослих. «Неврологи повинні скористатися багатьма наявними інструментами психіатричного скринінгу для виявлення цих проблем у своїх маленьких та дорослих пацієнтів», - закликав колег професор. «Ще важливіше те, що скринінг може допомогти виявити тих, хто може мати найбільший ризик самогубства», - додав він.

Ключові слова: Епілепсія у дітей, Суїцидальні розлади у дітей, Самогубство, Діти, Підлітки.

Джерело: 'Worrisome' Rates of Suicidal Thoughts in Kids With Epilepsy (medscape.com)

American Epilepsy Society (AES) 2020 Annual Meeting: Abstract 913294 (poster 548). Presented December 6, 2020.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Психіатрія

Мініатюрний стимулятор мозку як альтернатива лікування депресії та інших психіатричних розладів 15.04.2024 Неврологія Психіатрія Мініатюрний стимулятор мозку як альтернатива лікування депресії та інших психіатричних розладів

Інженери Університету Райса, приватного дослідницького закладу у Х'юстоні, штат Техас, розробили найменший імплантований стимулятор мозку, роботу якого вже продемонстрували на пацієнті. Завдяки новітній технології магнітоелектричної передачі енергії пристрій розміром із горошину, розроблений у лабораторії університету за співпраці з компанією Motif Neurotech, можна живити без проводів через зовнішній передавач і використовувати для стимуляції мозку через тверду оболонку – захисну оболонку мозку, прикріплену до дна черепа. Пристрій, відомий як Digitally programmable Over-brain Therapeutic (DOT – цифровий позамозковий метод терапії), може революціонізувати лікування депресії та інших психіатричних або неврологічних розладів....

10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

01.04.2024 Психіатрія Терапія та сімейна медицина Як блокування нейронних рецепторів, відповідальних за залежність, може зменшити вживання алкоголю

Учені зі Scripps Research, медичного дослідницького закладу в Сан-Дієго, виявили, що LY2444296 – сполука, яка вибірково блокує каппа-опіоїдний рецептор (KOP), – може зменшити споживання алкоголю в пацієнтів з алкогольною залежністю. Сполуки, призначені для вибіркового блокування KOP, є дуже перспективними, оскільки цей рецептор бере участь у розвитку психічних відхилень, наприклад, тривожно-психічного розладу. Система KOP також важлива при патологіях, пов’язаних із вживанням алкоголю, адже вона контролює ланцюги мозку, які впливають на ряд неврологічних процесів: залежність, емоції, біль і винагороду. Як гострий, так і хронічний вплив алкоголю негативно позначається на цій системі....