Клінічна діагностика пошкоджень м’якотканинних елементів плечового суглоба

04.07.2016

Патологія м’якотканинних елементів плечового суглоба є дуже поширеним явищем. Водночас клінічна діагностика таких ушкоджень серед клініцистів вважається складним завданням. Проте ця складність зумовлена лише відсутністю інформації в доступній літературі із зазначеного питання. Ми намагалися продемонструвати в представленій статті, що клінічна діагностика ушкоджень плеча є насправді дуже простою і доступною для будь-якого спеціаліста.

Р.О. Сергієнко Р.О. Сергієнко
А.Я. Вовченко А.Я. Вовченко
М.М. Сатишев М.М. Сатишев

 

 

 

 

 

 

 

Плечовий суглобовий комплекс складається з 5 ланок: плечолопатковий суглоб, акроміально-ключичний суглоб, грудино-ключичний суглоб, лопатково-реберне з’єднання та субакроміальний псевдосуглоб.
Центральною ланкою комплексу є плечолопатковий суглоб.

r1-2
Плечовий суглоб зв’язаний зі скелетом тулуба за допомогою лише грудино-ключичного суглоба. Кісткові елементи плечолопаткового суглоба не забезпечують його стабільності (рис. 1, 2).
Стабільність плеча забезпечується пасивними елементами – суглобовою губою, плечолопатковими зв’язками та активними елементами – м’язами ротаційної манжети плеча (РМП) (рис. 3).

r3
До м’язів, що контролюють плечовий суглоб, належать: дельтовидний м’яз (musculus deltoideus); м’язи скапулярної групи (musculus serratus anterior, musculus trapezius, musculus rhomboideus, musculus levator scapulae); м’язи аксіо-гумеральної групи (musculus pectoralis major, musculus latissimus dorsi).
Плечовий суглоб – найбільш рухомий суглоб людини, він виконує елевацію, ротацію, горизонтальний рух, депресію, утримання навантаженої кінцівки.
Для нормальної елевації необхідним є нормальне функціонування всіх груп м’язів та ланок комплексу: порушення роботи будь-якої з них призводить до порушення плечолопаткового ритму елевації, що є першою і найголовнішою ознакою патології плеча.

r4
Типовою локалізацією болю при патології плечового суглоба є еполетна зона (рис. 4). Для диференційної діа-гностики (для з’ясування, чи не є біль у плечі проявом шийного остеохондрозу) виконується тест Спурлінга: тиск рукою на голову пацієнта в положенні сидячи при ротації і згинанні голови в бік імовірного ураження. Швидке виникнення болю та парестезії, що іррадіюють у руку, – ознака шийної радикулопатії.
Порушення плечолопаткового ритму є першою постійною важливою клінічною ознакою захворювання плеча.
Для визначення порушення плечолопаткового ритму пацієнта просять:
– підняти вгору обидві випрямлені руки;
– закласти руки за голову і розвести лікті;
– поставити руки на пояс.
Клініцист спостерігає за наявністю асиметрії при цих рухах, яка фіксуватиметься в будь-якому випадку у разі патології плечового суглоба.

Пошкодження хрящової губи

r5

Анамнез: зазвичай пацієнти вказують на зв’язок із травмою.
Вік: пошкодження притаманне особам молодого віку.
Скарги: біль типової локалізації, клацання, відчуття нестабільності.
Огляд: порушення плечолопаткового ритму з ураженого боку.
Запідозрити пошкодження суглобової губи можливо за допомогою простих клінічних тестів (рис. 5-7).

r6
Ультразвукове (УЗД) та рентге­нівське дослідження є недостатньо інформативними і реєструють лише так звані «непрямі ознаки» пошкодження суглобової губи. Тому у разі підозри на пошкодження суглобової губи слід рекомендувати проведення магнітно-резонансної томографії (МРТ) плеча на апараті потужністю 1,5 Тесла.

r7

Синдром субакроміального конфлікту

Анамнез: зазвичай пацієнти не вказують на зв’язок із травмою.
Вік: пошкодження притаманне особам середнього віку.
Скарги: синдром субакроміального конфлікту характеризується болем типової локалізації в межах 70-120° елевації плеча.
Огляд: порушення плечолопаткового ритму з ураженого боку (рис. 8).

r8
При підозрі на синдром субакроміального конфлікту рекомендовано виконати боковий знімок субакроміального простору (лопатки) та УЗД плеча у фахівців, які практикують дослідження опорно-рухового апарату (рис. 9).

r9

Пошкодження ротаторної (обертальної) манжети плеча

Анамнез: пацієнти не завжди вказують на зв’язок із травмою.
Вік: пошкодження притаманне особам середнього та старшого віку.
Скарги: характеризується болем типової локалізації в межах 70-120° елевації плеча.
Огляд: порушення плечолопаткового ритму з ураженого боку (рис. 10).

r10
У разі підозри на пошкодження РМП рекомендовано виконати боковий знімок субакроміального простору (лопатки) та УЗД плеча (рис. 11) у фахівців, які практикують дослідження опорно-рухового апарату та МРТ (на апараті потужністю 1,5 Тесла).

r11

Адгезивний капсуліт плечового суглоба

В основі цього захворювання лежить проліферативне запалення в капсулі плечового суглоба, що призводить до її рубцевого переродження, контрактури та адгезії до голівки плеча. Основні стадії перебігу адгезивного капсуліту представлено в таблиці.

tabl
Анамнез: пацієнти іноді вказують на зв’язок із травмою, скаржаться на виражений біль протягом декількох місяців, особливо вночі, а в подальшому – на обмеження рухів.
Вік: пошкодження притаманне особам середнього віку, переважно жінкам, у чоловіків захворювання частіше поєднується із цукровим діабетом.
Скарги: захворювання проявляється болючим обмеженням активних і пасивних рухів у плечі.
Огляд: порушення плечолопаткового ритму з ураженого боку, виражена гіпотрофія м’язів надпліччя.
При підозрі на адгезивний капсуліт рекомендовано виконання УЗД плеча у фахівців, які практикують дослідження опорно-рухового апарату, та МРТ-дослідження (рис. 12).

r12

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Ревматологія

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Протизапальний ефект фебуксостату при безсимптомній гіперурикемії: новий аналіз дослідження PRIZE

Запалення відіграє важливу роль у розвитку багатьох хронічних захворювань, зокрема атеросклерозу. Нещодавно було встановлено, що гіперурикемія спричиняє запалення ендотеліальних клітин судин, ендотеліальну дисфункцію та, зрештою, атеросклероз. Експериментальна робота Mizuno та співавт. (2019), у якій було продемонстровано здатність фебуксостату пригнічувати запальні цитокіни, привернула увагу дослідників до протизапальних ефектів уратзнижувальних препаратів. Кількість лейкоцитів – ​надійний маркер запалення, пов’язаний із різними кардіоваскулярними захворюваннями, як-от ішемічна хвороба серця; у багатьох попередніх дослідженнях його використовували для оцінки протизапального ефекту терапевтичного втручання. Мета нового аналізу дослідження PRIZE – ​вивчити вплив фебуксостату на кількість лейкоцитів у пацієнтів із безсимптомною гіперурикемією....

21.04.2024 Ревматологія Проєкт URRAH: зв’язок гіперурикемії з кардіоваскулярними, нирковими та метаболічними розладами

Зв’язок між рівнем сироваткової сечової кислоти (ССК) і ризиком серцево-судинних захворювань (ССЗ) упродовж багатьох років є предметом вивчення дослідників. Установлено, що рівень ССК – незалежний предиктор смерті від усіх причин і серцево-судинної смерті, зокрема від гострого коронарного синдрому, інсульту та серцевої недостатності (СН). Також опубліковано багато робіт про зв’язок між ССК і функцією нирок. Попри значну кількість публікацій, деякі моменти, а саме: яким є оптимальний поріг ССК для визначення ризику ССЗ, чи необхідна корекція значень ССК для функції нирок, чи є ССК ключовим патологічним елементом метаболічної дисрегуляції, потребують прояснення....