Фтизіатри обговорили стан і шляхи рішучої боротьби з туберкульозом

03.04.2008
На нараді міністра охорони здоров’я Василя Князевича з керівниками регіональних управлінь охорони здоров’я, головними лікарями санітарно-епідеміологічних служб, ученими, головними фтизіатрами, керівниками програм протидії захворюванню туберкульозом та громадських організацій було обговорено актуальні питання розвитку сучасної фтизіатрії, зокрема щодо протидії епідемії туберкульозу. Зниження захворюваності та смертності від туберкульозу в Україні є одним із першочергових та найскладніших завдань загальнодержавного масштабу. Хоча попередні показники за останні два роки вказують на зниження захворюваності від туберкульозу, це не зменшує тривоги з приводу цього захворювання.

«Трагічні виклики соціально небезпечних інфекцій, зокрема ВІЛ/СНІДу й туберкульозу, змушують кожного серйозно усвідомити їх небезпеку. Найближчим часом ми зобов’язані радикально змінити ситуацію задля майбутнього України як держави», – зазначив Василь Князевич.

Незважаючи на те що боротьбу з туберкульозом визначено одним із пріоритетів охорони здоров’я і соціального розвитку, протягом останнього десятиліття середній рівень захворюваності на туберкульоз в Україні збільшився майже вдвічі. Щогодини в нашій державі реєструють чотири нових випадки захворювання на туберкульоз та один випадок смерті від цієї хвороби.

На початок нового тисячоліття загрозлива ситуація з туберкульозу склалася не лише в Україні, а й в усьому світі. Однак, за критеріями ВООЗ, Україну віднесено до групи країн із високим рівнем захворюваності на туберкульоз, оскільки вона має вищий рівень захворюваності, ніж у більшості європейських держав. Зростання смертності серед хворих на туберкульоз зумовлено поширенням епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу, а також хіміо- і мультирезистентного туберкульозу, які важко піддаються лікуванню.

На сьогодні фтизіатрія України перебуває чи не в найгіршому стані серед усіх галузей медицини і вимагає рішучих заходів. У протидії епідеміям соціально небезпечних інфекцій необхідно сконцентрувати увесь потенціал науки, фтизіатричної, санітарно-епідеміологічної служб, лікувальних закладів та громадськості.

Учасники наради обговорювали ключові питання та шляхи створення дієвої системи профілактики й лікування туберкульозу: організації поліпшення діагностики та раннього виявлення туберкульозу, впровадження міжнародних стандартів контролю за туберкульозом, підвищення ефективності лікування, організації управління, удосконалення підготовки медичних працівників і забезпечення високопрофесійними кадрами протитуберкульозних закладів, соціального захисту та матеріального забезпечення працівників, розвиток системи інформування населення з питань профілактики та лікування туберкульозу, соціальної реклами здорового способу життя тощо.

За інформацією прес-служби МОЗ України

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ

17.05.2024 Педіатрія Психіатрія Простий навчальний тест можна використовувати для діагностики розладів аутистичного спектра у шестимісячному віці

Об’єднана команда психологів з Міланського університету «Бікокка» та відділення дитячої психопатології Наукового інституту IRCCS E. Medea (Італія) визначила потенційний маркер аутизму, за яким можна діагностувати дитину віком 6 місяців. У своєму дослідженні група вчених протестувала немовлят, які мають ризик розвитку цього розладу, порівняла отримані результати з немовлятами, які не входили до групи ризику, а потім спостерігала за ними впродовж двох років. Аутизм – це цілий спектр соціальних, психічних і емоційних розладів, симптоми якого включають мутизм, соціальні проблеми та егоцентризм. Попередні дослідження свідчать про те, що чим раніше в людини буде діагностовано розлад, тим більше можна зробити, щоби полегшити симптоми з віком. Згідно зі статистикою, 1 із 36 людей має певний ступінь аутизму....

17.05.2024 Ендокринологія Новий комбінований препарат для схуднення виявився ефективнішим за наявні методи лікування

У дослідженні, опублікованому в Nature, Крістоффер Клемменсен і його колеги із Центру фундаментальних метаболічних досліджень при університеті в Копенгагені демонструють нове використання гормону GLP-1 для втрати ваги. GLP-1 можна застосовувати як «троянського коня» для переносу певної молекули в мозок, де вона успішно впливає на нейронні зв’язки і призводить до втрати ваги. «Я вважаю препарати, доступні сьогодні на ринку, першим поколінням лікувальних засобів для схуднення. Зараз ми розробили новий тип ліків, які впливають на пластичність мозку та виявляються дуже ефективними», – зазначає Клемменсен. ...