Європейське агентство з лікарських препаратів рекомендує новий пероральний антикоагулянт дабігатрану етексилат (Pradaxa)

27.03.2015
Інгельхайм, Німеччина, 25 січня 2008 р. Компанія «Берінгер Інгельхайм» (Boehringer Ingelheim) повідомила, що Комітет із медичних продуктів для використання людиною (CHMP) Європейського агентства з лікарських препаратів виніс позитивне рішення щодо надання дозволу на маркетингову діяльність новому пероральному інгібітору тромбіну, дабігатрану етексилату. CHMP рекомендує дабігатрану етексилат для профілактики венозної тромбоемболії у пацієнтів після операції протезування тазостегнового або колінного суглобів [1].
Позитивне рішення є рекомендацією для Європейської комісії надати препарату дозвіл на маркетингову діяльність у країнах ЄС, що, зазвичай, відбувається не пізніше ніж за 67 днів. Дабігатрану етексилат компанія «Берінгер Інгельхайм» розповсюджуватиме під брендовою назвою Pradaxa® на ринках усіх 27 країн ЄС.

Доктор Андреас Барнер, член правління «Берінгер Інгельхайм» та відповідальний за науково-дослідницькі розробки препарату зазначив: «Ми щиро вітаємо позитивне рішення EMEA, що є найважливішою рекомендацією від регуляторного органу для нашого нового перорального антикоагулянту Pradaxa®. Ця новина – визначальна віха на шляху до успіху антикоагулянтної терапії у лікуванні тромбоемболічних хвороб. Ми раді, що наш новий інгібітор тромбіну надає лікарям можливість гарантувати пацієнтам якісну та безпечну профілактику тромбозів».
Ризик виникнення венозної тромбоемболії (ВТЕ) [2] у пацієнтів після ортопедичних операцій на колінному або тазостегновому суглобах особливо високий. Оскільки профілактика тромбозу часто переривається через підвищення кровоточивості внаслідок комплексного застосування антикоагулянтів [2], цей ризик існує довше стандартного періоду госпіталізації. З огляду на те що дабігатрану етексилат пропонують вживати у фіксованих пероральних дозах, його зручно приймати як у лікарні, так і після виписки з лікарні, що захищає пацієнта від потенційного виникнення небезпечних тромбів.
Дабігатрану етексилат – препарат, що характеризується швидким початком і припиненням дії і забезпечує прогнозований антикоагуляційний ефект без потреби контролю за згортанням крові. Взаємодія дабігатрану етексилату з їжею не спостерігається, так само малоймовірна взаємодія препарату з лікарськими засобами [3, 4].
Щоб отримати першу ліцензію для дабігатрану етексилату, у лютому 2007 року на розгляд європейських спеціалістів було подано дані клінічних досліджень RE-NOVATETM та RE-MODELTM. Порівняння ефективності та безпеки двох доз дабігатрану етексилату засвідчило, що для запобігання венозної тромбоемболії та летальних випадків після ортопедичних операцій на суглобах вживати перорально один раз на день 150 або 220 мг препарату так само ефективно, як і робити ін’єкції еноксапарину (40 мг). Про це свідчать дослідження RE-NOVATETM (дослідження пацієнтів після операції на тазостегновому суглобі) та RE-MODELTM (дослідження пацієнтів після операції на колінному суглобі) [5, 6]. Усі результати досліджень оцінив центральний оціночний комітет сліпим методом, без інформування про те, яке саме лікування отримував кожен пацієнт.
Виникнення пов’язаних із порушенням коагуляції кровотеч є основним фактором небезпеки під час операцій протезування колінного або тазостегнового суглобів, оскільки ймовірне виникнення значної кровотечі в протезований суглоб може згубно впливати на клінічний результат [7]. В обох дослідженнях випадки значної кровотечі (включно з кровотечами в місці операційних ран) траплялись нечасто, а результати лікування пацієнтів дабігатрану етексилатом та еноксапарином суттєво не відрізнялись (під час дослідження RE-NOVATETM значні кровотечі виникали у 2,0 та 1,3% пацієнтів, які лікувались дабігатрану етексилатом (220 та 150 мг), та в 1,6% пацієнтів, які приймали еноксапарин; водночас дослідження RE-MODELTM показало, що значні кровотечі виникли у 2,0 та 1,3% пацієнтів, які приймали дабігатрану етексилат (220 мг та 150 мг), та в 1,6% тих, хто отримував еноксапарин.
Під час третьої фази клінічних випробувань незалежний комітет з контролю даних багаторазово обстежував пацієнтів та відслідковував рівень підвищення печінкових ферментів. У пацієнтів з рівнем амінотрансфераз печінки, що більш ніж утричі перевищує верхню межу норми, цей показник був низьким упродовж усього періоду лікування дабігатрану етексилатом і суттєво не відрізнявся у групах лікування.
Так само практично впродовж трьох місяців періоду спостережень рідко траплялись випадки коронарного синдрому без суттєвих відмінностей у хворих з різних груп лікування.
«Берінгер Інгельхайм» продовжує вивчати ефективність та безпечність дабігатрану етексилату в лікуванні низки тромбоемболічних хвороб. RE-VOLUTION – це масштабна програма клінічних досліджень, до якої залучено 34 тис. пацієнтів у всьому світі. Нещодавній успіх став можливим завдяки попередньому залученню до RE-VOLUTION 18 114 пацієнтів у рамках дослідження RE-LY з оцінки ефективності та безпеки дабігатрану етексилату в профілактиці інсульту у хворих із миготливою аритмією. Інші поточні дослідження оцінюють ефективність та безпечність дабігатрану етексилату в лікуванні гострої венозної тромбоемболії та у вторинній профілактиці ВТЕ і гострого коронарного синдрому.

Про «Берінгер Інгельхайм»
Група «Берінгер Інгельхайм» – одна з 20 провідних фармацевтичних компаній світу. Її штаб-квартира знаходиться в німецькому місті Інгельхаймі. Компанія має 144 філіали в 47 країнах світу та понад 38 тис. співробітників. Із часу свого заснування (1885 рік) ця приватна компанія займається дослідженнями, розробками, виробництвом та розповсюдженням інноваційних лікарських препаратів високого профілактичного значення для людей та ветеринарії.
У 2006 році чистий прибуток компанії «Берінгер Інгельхайм» становив 10,5 млрд. євро, і майже одну п’яту цієї суми було витрачено на найбільший бізнес-сегмент компанії – розробку та дослідження препаратів, що відпускаються за рецептом лікаря. Щоб отримати детальнішу інформацію про глобальні клінічні дослідження, фінансовані «Берінгер Інгельхайм», завітайте, будь ласка, на сайт http://www.boehringer-ingelheim.com.

Література
1. EMEA press office http://www.emea.europa.eu/ pdfs/human/press/pr/PressRelease_Jan2861408en.pdf.
2. Warwick D. Friedman, Agnelli G. et al. Insufficient duration of venous thromboembolism prophylaxis after total hip or knee replacement when compared with the time course of thromboembolic events. Findings from the global orthopaedic registry. Journal of Bone and Joint Surgery 2007;89: 799-807.
3. Stangier J., Rathgen K., Staehle H. et al. The pharmacokinetics, pharmacodynamics and tolerability of dabigatran etexilate, a new oral direct thrombin inhibitor, in healthy male subjects. British Journal of Clinical Pharmacology 2007;64:292-303.
4. Sorbera L.A., Bozza J., Castaner J. et al. Dabigatran/dabigatran etexilate: prevention of DVT, prevention of ischemic stroke, thrombin inhibitor. Drugs Future 2005;30:877-885.
5. Eriksson B.I., Dahl O.E., Rosencher N. et al. Dabigatran etexilate compared with enoxaparin for the extended prevention of venous thromboembolism following total hip replacement. The Lancet 2007;370:949-956.
6. Eriksson B.I., Dahl O.E., Kurth A.A. et al. Oral dabigatran etexilate vs. subcutaneous enoxaparin for the prevention of venous thromboembolism after total knee replacement: the RE-MODEL randomized trial. Journal of Thrombosis and Haemostasis 2007;5:2178-2185.
7. Lotke P.A., Lonner J.H. Deep venous thrombosis prophylaxis: better living through chemistry in opposition. J Arthroplasty 2005;20:15-7.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Алгоритм діагностики та лікування пацієнта з алергічним ринітом

Розбір клінічного випадку...