Високоадгезивний і міцний клей усуває численні обмеження за втручань на черепі

21.03.2024

 Тверда мозкова оболонка – один із трьох менінгеальних шарів, представлений фіброзною тканиною, яка огортає як «мішок» головний, спинний мозок та спинномозкову рідину. Разом мозкові оболонки функціонують як амортизатори, захищаючи від травм, насичують нервову систему поживними речовинами, видаляють кінцеві метаболіти. Тверда мозкова оболонка також є критичним біологічним бар’єром, який містить спинномозкову рідину, що оточує всі тканини ЦНС. Спонтанне ушкодження, травма та певні хірургічні процедури можуть спричинити витік ліквору, що може загрожувати життю пацієнтів, призводячи до неврологічних дисфункцій, та перешкоджати швидкому одужанню.

Нейрохірурги регулярно відкривають тверду мозкову оболонку для доступу до головного або спинного мозку, але забезпечення герметичності структури після завершення цих процедур може бути складним. Поточні можливості лікарів обмежені: сучасні хірургічні герметики погано прилягають до вологих тканин, є занадто крихкими й не мають необхідної міцності, щоби надійно запобігти витоку ліквору. Нове рішення для повторного «запечатування» твердої оболонки було розроблено спільною командою біоінженерів з Інституту біологічної інженерії Вісса Гарвардського університету і Гарвардської школи інженерії та прикладних наук імені Джона А. Полсона.

Вони створили «Dural Tough Adhesive» (DTA, або міцний клей для оболонки), який демонструє більшу міцність із максимальним навантаженням і розтягуванням, порівнюючи з комерційними герметиками, у вологому середовищі. Частково імітуючи властивості слизу слимака, команда вчених розробила гідрогель, що складається із двох перемішаних полімерних мереж: мережі постійно зшитих молекул акриламіду, що створює високоеластичний гель, і мережі оборотно зшитих молекул альгінату, які можуть перерозподіляти енергію, вироблену механічними силами в підлеглих тканинах. У поєднанні з високоадгезивним шаром, який складається з хітозану, волокнистої речовини, отриманої зі скелета молюсків, композитний гідрогель може з’єднуватися з різними поверхнями, вкритими рідиною, до яких щільно прилягає.

Для оцінки ефективності DTA в діапазоні внутрішньочерепного тиску, типового для здорових і патологічних станів, випробування тиску на розрив проводили на мозкових оболонках свині з пошкодженням після ударної біопсії. На відміну від комерційних герметиків, DTA залишався на твердій мозковій оболонці свиней після підвищення тиску до 300 міліметрів ртутного стовпчика та досягав більшого максимального тиску розриву. Можливість DTA для відновлення витоку спинномозкової рідини в симульованому хірургічному контексті була оцінена на оболонці людей.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.adj0616

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...