Головна Новини Терапія та сімейна медицина Google створює новий інструмент на основі штучного інтелекту як частину медичної співрозмови

16 січня, 2024

Google створює новий інструмент на основі штучного інтелекту як частину медичної співрозмови

Google створює новий інструмент на основі штучного інтелекту як частину медичної співрозмови

Розмова між лікарем і пацієнтом є основою медицини, у якій кваліфіковане та цілеспрямоване спілкування сприяє діагностиці, лікуванню, співпереживанню й довірі. Системи штучного інтелекту, здатні до таких діагностичних діалогів, можуть підвищити наявність, доступність, якість і послідовність медичної допомоги. Досвідчений клініцист збирає повну «історію хвороби» та ставить розумні запитання, які допомагають установити діагноз. Такі спеціалісти володіють значними навичками для підтримання ефективних стосунків, чіткого надання інформації, прийняття спільних та обґрунтованих рішень разом із пацієнтом, емпатичної реакції і підтримки пацієнта на наступних етапах лікування.

Команда дослідників штучного інтелекту з Google Research і Google DeepMind розробила зачатки діагностичної діалогової системи на основі штучного інтелекту для проведення медичних бесід. Група вчених опублікувала статтю, у якій описує свої дослідження. Нова система називається Articulate Medical Intelligence Explorer, або AMIE. Спеціалісти Google зазначають, що це поки що експериментальний процес. Вони також наголошують, що створення цієї системи було унікальним і важким через брак медичних інтерв’ю з лікарем/пацієнтом, доступних для застосування як навчальний матеріал.

Корпорація використала 303 реальні клінічні випадки та залучила 20 фахівців для допомоги у створенні AMIE. У результаті система показала самостійну ефективність. Зіставляючи різні групи дослідження, точність у постановці діагнозу була вищою для клініцистів, яким допомагав AMIE, порівнюючи з такими без допомоги системи і клініцистами, які користувалися інтернетом. Дослідники виявили, що AMIE так само точний у діагностиці, як і кваліфіковані лікарі. Google планує покращити можливості системи під час тестування в реальних умовах і таким чином ще більше вдосконалити її роботу при встановленні діагнозу для пацієнтів.

Джерело: https://blog.research.google/2024/01/amie-research-ai-system-for-diagnostic_12.html