Вакцина, що усуває симптоми передозування ксилазином

04.04.2024

Ксилазин є схваленим Управлінням із продовольства й медикаментів США заспокійливим і знеболюючим засобом для використання у тварин, але він має серйозні побічні ефекти при застосуванні в людей. Зараз його незаконно додають до опіоїдів, таких як фентаніл і героїн, а також до кокаїну, що призводить до різкого зростання смертності від передозування. Нещодавно хімічні біологи Scripps Research (дослідницький заклад у Каліфорнії) розробили вакцину для блокування ефектів токсичності ксилазину. Вакцина діє, адже стимулює імунну систему атакувати препарат.

Швидке зростання кількості смертельних передозувань, пов’язаних із ксилазином у поєднанні з фентанілом, спонукало Управління Білого дому з національної політики щодо контролю за наркотиками оголосити цю комбінацію новою загрозою для Сполучених Штатів. Симптоми інтоксикації ксилазином проявляються подібно до передозування опіоїдами: пригнічення дихання та центральної нервової системи. Однак налоксон, який зазвичай призначають для усунення ефектів опіоїдів, не відкидає впливу ксилазину, що підкреслює необхідність розроблення ефективних заходів для лікування гострої токсичності, спричиненої ксилазином.

Молекули ксилазину дуже малі, тому розробити стандартну вакцину є складним завданням для вчених. Щоб вирішити цю проблему, дослідники створили вакцину, використовуючи принцип, який ґрунтується на сполученні молекули ліків (гаптеном) із більшою молекулою-носієм (білком) і ад’ювантом. У цьому дослідженні поєднали гаптен ксилазину із кількома різними типами білків, щоби побачити, яка комбінація створить стійку імунну відповідь проти наркотику. Команда випробувала три варіанти вакцин (TT, KLH і CRM197), щоби побачити, яке поєднання гаптен-білок-ад’ювант буде найефективнішим. Одна із трьох вакцин (ТТ) значно посилила рухові функції в мишей, які отримували ксилазин, тоді як дві із трьох вакцин (ТТ і KLH) призвели до поліпшення дихання.

Учені також досліджували, як ці вакцини обмежуватимуть проникнення ксилазину через гематоенцефалічний бар’єр, фільтраційну структуру. Коли ксилазин вводили, він негайно проникав у мозок, щоби зв’язатися з рецепторами в нервовій системі. Антитіла, як правило, не можуть подолати  гематоенцефалічний бар’єр; однак дві із трьох вакцин (TT і KLH) показали сильну здатність перешкоджати досягненню ксилазину рецепторів у мозку, обмежуючи його шкідливий вплив.

На дослідження подано попередній патент. У майбутньому команда вчених планує створити біфункціональне антитіло, яке одночасно зменшить токсичність фентанілу та ксилазину, чого не може зробити налоксон. Лікування моноклональними антитілами можна призначати в тандемі з вакциною, щоби забезпечити як негайний, так і довгостроковий захист від розладів, пов’язаних із вживанням опіоїдних речовин, і передозування опіоїдів і ксилазину. На думку вчених, ця стратегія може бути корисною, враховуючи стрімкі темпи зростання опіоїдної залежності у світі.

Джерело: https://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2024/CC/D4CC00883A

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

03.05.2024 Терапія та сімейна медицина Вчені визначають нову ціль для лікування основної причини сліпоти

Учені Медичного коледжу Джорджії в США повідомляють, що ген, який раніше пов’язували із розвитком атеросклеротичних уражень коронарних артерій, може бути ключовим у патогенезі вікової макулярної дегенерації (ВМД), провідної причини сліпоти. ВМД – це стан, що характеризується аномальним розростанням кровоносних судин у задній частині ока. Патологія поширена серед людей похилого віку та пацієнтів із діабетом, ожирінням і багатьма іншими хронічними метаболічними захворюваннями. Надмірне розростання судин пошкоджує макулу (жовту пляму), частину ока, яка перетворює світло в сигнали зображення....

29.04.2024 Онкологія та гематологія Терапія та сімейна медицина Ефект поєднаного застосування кетогенної дієти та імунотерапії при лікуванні раку передміхурової залози

Дослідники з Університету Нотр-Дам (м. Саут-Бенд, штат Індіана) виявили, що додавання кетогенної добавки – компонента кетогенної дієти з високим вмістом жирів і низьким вмістом вуглеводів – до терапії раку в лабораторних умовах було дуже ефективним для лікування раку простати. Нещодавно опубліковане в журналі Cancer Research дослідження під керівництвом Сінь Лу, доцента кафедри біологічних наук, вирішило проблему, з якою боролися онкологи: рак передміхурової залози стійкий до блокади імунних контрольних точок (ICB). ICB блокує певні білки від зв’язування з іншими та прокладає шлях для власних Т-клітин організму, які знищують новоутворення....