Як вберегти серце та судини людини й допомогти їй прожити довге життя?

11.03.2024

В Україні від серцево-судинних хвороб щороку помирає майже півмільйона людей. Це 64% від усіх смертей. Втім половину з цих випадків можна було б уникнути.

Світова статистика не краща. Кожного року понад 20 мільйонів смертей у світі відбуваються через серцево-судинні хвороби, які активно прогресують. Кількість людей, які  мають хвороби серця та судин, лише збільшується. Громадська спілка «Твій сімейний лікар» розуміє важливість цієї теми. Тож за підтримки МОЗу, «100% життя» — Мережа ЛЖВ, USAID та HealthLink.Recovery провела годинний вебінар, доступний для лікарів та лікарок, який допоможе турботливіше ставитись до серцево-судинної системи пацієнтів та пацієнток. Головні тези вебінару у короткій замітці для якіснішої роботи медиків та медикинь. 

Статистика

В Україні від серцево-судинних хвороб щороку помирає майже півмільйона людей (від 30 до 80 років). Це 64% від усіх випадків смертності. Втім половину з цих випадків можна було б уникнути. «Якби ж люди охочіше реагували на перші маячки, що свідчать про серцево-судинні хвороби, та йшли на обстеження до сімейних лікарів та лікарок. Вчасне виявлення хвороб — це шанс їх вилікувати повністю, або ж зменшити їхні прояви», — наголосив під час вебінару виконавчий директор ГО «Центр громадянського представництва «Життя» Дмитро Купира.

Втім, аби люди охочіше звертались по допомогу, лікарі та лікарки мають їм частіше нагадувати про серцево-судинні хвороби. Робити це можна у різний спосіб. Наприклад, можна розсилати кольорові інформативні картинки у чати пацієнтів та пацієнток, або роздрукувати їх і повісити у медичних закладах. Ось тут ви можете безоплатно завантажити ці плакати й використовувати в  роботі.

Частіше нагадуйте людям про таке:

Спосіб життя

Куріння, алкоголь, жирна їжа, надмірне вживання солі та цукру, відсутність фізичних навантажень — впливають на розвиток серцево-судинних хвороб. «У 20 років ми можемо не так активно відчувати вплив нікотину та алкоголю. Але в 30, 40, 50 років цей вплив ми відчуваємо суттєво. Уявіть, що насправді відбувається з нашим серцем і судинами, якщо вони часто або періодично потерпають від усіх негативних чинників роками?» — наголосила під час вебінару фасилітаторка Груп Рівних, тренерка з PEN-H протоколів, сімейна лікарка, заступниця директора з медичного забезпечення населення КНП ЦПМСД Мостиської міської ради Ольга Данчівська. 

Лікарі та лікарки мають спонукати людей відмовлятись від поганих звичок. А також звертати увагу людей на стани, які вони можуть відчувати щодень, думаючи, що ті не несуть загрозу їх життю. Медики та медикині мають нагадувати людям наступне:

«Не забуваймо й про повномасштабне вторгнення. Війна змінила нас усіх. Ми живемо у постійному стресі. Серцево-судинна система людини, що живе у війні, неодмінно зазнає впливу, інфаркти та інсульти помолодшали на 10–15 років. Нам усім варто щороку обстежуватись та дбати про себе. І це не варто відкладати на завтра. Зробіть це сьогодні», — виконавчий директор ГО «Центр громадянського представництва «Життя» Дмитро Купира.

Нагадайте вже сьогодні пацієнтам та пацієнткам про медогляд ось таким плакатом у месенджері чи за допомогою іншої комунікації: 

Профілактика

Люди, які йдуть до лікарів та лікарок на прийом, мають знати, що обстеження та вчасне лікування допоможуть зменшити прояви серцево-судинних хвороб, або ж взагалі їх позбутись. Навіть якщо людина не відчуває симптомів серцево-судинних хвороб, але вживає алкоголь, курить, мало рухається, надмірно споживає сіль та цукор, запропонуйте їй додаткові обстеження, аби зменшити ризики отримати хвороби, що призводять до смерті. Лікарі та лікарки не можуть вплинути на статистику серцево-судинних хвороб глобально. Але допомогти людям серйозніше ставитися до свого здоров'я їм точно під силу. Влучний вираз про врятовані кілька життів, що, у висновку, рятують усе людство, надихає діяти щодень. 

Як вберегти серце та судини людини й допомогти їй прожити довге життя — дізнавайтесь детальніше у вебінарі, що доступний для усіх лікарів та лікарок. Годинка перегляду допоможе глибше зрозуміти вагому проблему й дасть розуміння, як із нею працювати. Ще більше корисних матеріалів громадської спілки «Твій сімейний лікар» у фейсбуці, інстаграмі, ютубі та вайбері.

Матеріал створено для HealthLink.Recovery за фінансової підтримки БО «100% ЖИТТЯ» в рамках реалізації проєкту «HealthLink: Прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ініціатива HealthLink.Recovery спрямована на розширення медичних послуг у постраждалих від повномасштабного вторгнення в регіонах.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

03.05.2024 Терапія та сімейна медицина Вчені визначають нову ціль для лікування основної причини сліпоти

Учені Медичного коледжу Джорджії в США повідомляють, що ген, який раніше пов’язували із розвитком атеросклеротичних уражень коронарних артерій, може бути ключовим у патогенезі вікової макулярної дегенерації (ВМД), провідної причини сліпоти. ВМД – це стан, що характеризується аномальним розростанням кровоносних судин у задній частині ока. Патологія поширена серед людей похилого віку та пацієнтів із діабетом, ожирінням і багатьма іншими хронічними метаболічними захворюваннями. Надмірне розростання судин пошкоджує макулу (жовту пляму), частину ока, яка перетворює світло в сигнали зображення....

29.04.2024 Онкологія та гематологія Терапія та сімейна медицина Ефект поєднаного застосування кетогенної дієти та імунотерапії при лікуванні раку передміхурової залози

Дослідники з Університету Нотр-Дам (м. Саут-Бенд, штат Індіана) виявили, що додавання кетогенної добавки – компонента кетогенної дієти з високим вмістом жирів і низьким вмістом вуглеводів – до терапії раку в лабораторних умовах було дуже ефективним для лікування раку простати. Нещодавно опубліковане в журналі Cancer Research дослідження під керівництвом Сінь Лу, доцента кафедри біологічних наук, вирішило проблему, з якою боролися онкологи: рак передміхурової залози стійкий до блокади імунних контрольних точок (ICB). ICB блокує певні білки від зв’язування з іншими та прокладає шлях для власних Т-клітин організму, які знищують новоутворення....