Криптографія змінює правила гри у масштабних біомедичних дослідженнях

18.10.2021

Прогностична, профілактична, персоналізована і партнерська медицина, відома як «4П», – це охорона здоров’я майбутнього. Щоб прискорити її впровадження, необхідно ефективно обмінюватися клінічними даними про велику кількість людей між усіма зацікавленими сторонами. Однак дані зібрати складно, адже вони містяться в окремих лікарнях, медичних кабінетах і клініках по всьому світу. Ризики конфіденційності, пов’язані з розкриттям медичних даних, також викликають серйозну занепокоєність, та без ефективних технологій збереження конфіденційності може стати перешкодою на шляху розвитку медицини «4П».

Наявні підходи або забезпечують лише обмежений захист конфіденційності пацієнтів, вимагаючи, щоб установи ділилися проміжними результатами, що, зі свого боку, може призвести до витоку конфіденційної інформації, або жертвують точністю результатів, додаючи «шум» до даних, щоб зменшити потенційний витік.

Альтернативним захистом інформації є нова аналітична система «FAMHE», над створенням якої працювали дослідники з лабораторії безпеки даних Федеральної Політехнічної школи Лозанни та Університетської лікарні Лозанни (Швейцарія), а також співробітники лабораторії комп’ютерних наук та штучного інтелекту Масачусетського технологічного інституту та Інституту Броуда (США).

«FAMHE» дозволяє різним постачальникам медичних послуг спільно виконувати статистичний аналіз без обміну базовими наборами даних, отже, знаходить золоту середину між захистом інформації, точністю результатів досліджень і практичним часом обчислень – трьома найважливішими вимірами в області біомедичних досліджень.

Нова система шифрування даних кардинально змінює правила гри на користь персоналізованої медицини, тому що донині альтернативою було укладення двосторонніх угод про передачу і використання даних, на обговорення яких можуть витрачатися місяці.

Вирішальна відмінність між «FAMHE» та іншими підходами, які намагаються подолати проблеми конфіденційності та точності, полягає у тому, що вона дозволяє проводити безпечні спільні дослідження даних пацієнтів у безпрецедентних масштабах. При цьому передача інформації відбуватиметься без централізації даних.

Зараз розробники «FAMHE» активно обговорюють із партнерами із Техасу (США), Нідерландів та Італії можливість масштабного розгортання системи та її інтеграції у біомедичні дослідження.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211011091301.htm

 

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...