Відстеження тропоніну I із часом для контролю артеріального тиску та прогнозування ризику серцевих захворювань

14.03.2024

Серцеві тропоніни – це група маркерів, які використовуються для прогнозування ризику серцевих захворювань. Однак не зовсім зрозуміло, як контроль артеріального тиску впливає на рівень тропоніну I, і чи зміна рівня біомаркера може передбачити майбутній ризик серцево-судинних захворювань. Лікарі з Університету Алабами в Бірмінгемі використали дані великого загальнонаціонального клінічного дослідження Systolic Blood Pressure Intervention Trial, аби пролити світло на роль серцевого тропоніну I у регулюванні артеріального тиску та прогнозуванні ризиків серцево-судинних захворювань.

Дослідницька група проаналізувала рівні тропоніну I у понад 8000 учасників. Замість того, щоб використовувати рівні біомаркера в один момент часу, учені оцінювали зміни рівнів упродовж одного року. Дослідження показало, що адекватний контроль артеріального тиску з більшою ймовірністю призведе до зниження рівня тропоніну I. Цей висновок залишався підтвердженим і після врахування різних факторів: зміни систолічного та діастолічного артеріального тиску і функції нирок.

Учені також перевірили, чи зміна рівнів тропоніну I впливає на розвиток серцево-судинних захворювань, і знайшли позитивну кореляцію. Ці результати важливі, з огляду на попередні висновки щодо серцевого тропоніну Т, ще одного біомаркера серцевої травми. На відміну від тропоніну I, рівень тропоніну Т може підвищуватися за умов, відмінних від тих, що пошкоджують серце, наприклад, при захворюваннях, що вражають м’язи тіла. Попередні аналізи показали, що інтенсивне лікування гіпертонії, як не дивно, призвело до підвищення рівня тропоніну Т, яке було зведено нанівець після обліку змін щодо функції нирок. Здобуті висновки підкреслюють специфічність і надійність тропоніну I як специфічного біомаркера, на який не впливають зміни функції нирок, що робить його більш надійним маркером стратифікації ризику пошкодження міокарда та серцево-судинних захворювань.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772963X23008062?via%3Dihub

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...