Дослідники вивчають неінвазивний метод для визначення реакції на ліки

07.03.2024

Під час експериментів за участі університету Пердью (Вест-Лафайетт, США) учені з позаклітинних везикул (EV), які розподілені по всьому тілу для клітинного зв’язку, успішно виділили ферменти, що метаболізують ліки. Дослідники почали розробку запатентованого методу для виявлення білків за участі EV, які беруть участь у всмоктуванні, розподілі, метаболізмі та виведенні ліків. У разі успіху це буде надзвичайно корисно, особливо для компаній, що займаються розробкою препаратів. Окрім цього, метод також може використовуватися для моніторингу метаболічних показників пацієнта та взаємодії між ліками.

Центри з контролю та профілактики захворювань повідомили, що 4 з 10 американців у віці 65 років і старше приймали щонайменше п’ять препаратів, що відпускаються за рецептом. Як зазначають фармацевти, половина або більше ліків метаболізуються одним і тим же ферментом. Один препарат може впливати на інший через активність ферменту. Таке втручання може знизити негативні терапевтичні ефекти взаємодії ліків.

Більшість ліків метаболізується клітинами печінки. Основною групою ферментів, які беруть участь у процесі метаболізму 80% усіх препаратів, є ферменти цитохрому P450 людини. Дослідники перевірили здатність виявляти два метаболічні ферменти, вироблені в мишей, після лікування двома поширеними препаратами. Одним із випробуваних препаратів був рифампіцин, антибіотик, добре відомий тим, що викликає сильну реакцію білків P450. Іншим був дазатиніб, хіміотерапевтичний препарат від лейкемії.

Команда застосувала два окремі методи для більш чутливого виявлення EV печінки. Одним із них була технологія повного відновлення та очищення везикул (EVtrap), що допомагає ефективніше ізолювати молекули, які містять P450 та інші метаболічні ферменти. Другий -  метод мас-спектрометрії, який точно вимірює тонкі варіації білкового складу досліджуваних зразків. Ученим вдалося кількісно визначити 34 білки, що беруть участь у процесі метаболізму ліків. Науковці виявили підвищені, у відповідь на щоденне введення рифампіцину, рівні двох білків у плазмі мишачих EV, аналоги яких наявні у людини. Дослідники також зафіксували незначне підвищення рівня одного із цих білків у відповідь на дазатиніб. Ця стратегія продемонструвала доцільність і точність виявлення маркерів метаболізму ліків. У подальшому вчені планують розширити метод для ширшого спектру лікарських засобів.

Джерело: https://academic.oup.com/pnasnexus/article/3/2/pgae023/7585564?login=false

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...