20 керівників та керівниць закладів охорони здоров’я закінчили першу сертифікатну програму для управлінців у НМУ імені О.О.Богомольця

25.06.2024

Сертифікатна програма розроблена за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України, партнери проєкту — Бюро стратегічного супроводу Superwise та Бізнес-школа УКУ. Проєкт створено для HealthLink.Recovery за фінансової підтримки БО «100% ЖИТТЯ».

Фото та візуальні матеріали — за посиланням

10 травня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця 20 керівників та керівниць закладів охорони здоров’я завершили навчання за пілотною сертифікатною програмою «Сучасні інструменти управління закладом охорони здоров'я».

Це перша подібна програма, що націлена на підвищення кваліфікації керівників і керівниць медзакладів спеціалізованої ланки. В рамках цієї програми мали змогу опанувати нові практики не лише учасники й учасниці, а й викладачі та викладачки. Під час підготовки проведення навчання професори університету Богомольця обмінялись досвідом з експертами та експертками Бізнес-школи УКУ. Вже скоро на основі цього досвіду команда проєкту розробить методичні рекомендації, які дозволять масштабувати сертифікатну програму на інші медичні навчальні заклади по всій Україні.

Сертифікатну програму створено для HealthLink.Recovery за фінансової підтримки БО «100% ЖИТТЯ» в рамках реалізації проєкту «HealthLink: Прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ініціатива HealthLink.Recovery спрямована на відновлення/розширення медичних послуг у постраждалих від повномасштабного вторгнення регіонах. Сертифікатна програма розроблена за ініціативою Міністерства охорони здоров’я України на базі Національного медичного університету ім. Богомольця. Методично-організаційні партнери проєкту — бюро стратегічного супроводу Superwise та Бізнес-школа УКУ.

10 травня слухачі та слухачки програми захищали свої проєкти, у підсумку вони отримали сертифікати про закінчення навчання. На врученні були присутні: перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров, директорка Офісу охорони здоров’я USAID в Україні Робін Марц, ректор НМУ імені О.О.Богомольця професор Юрій Кучин та директорка департаменту медичних послуг МОЗ України Тетяна Орабіна.

«На систему охорони здоров’я останніми роками припадає чимало неочікуваних та серйозних викликів. Державна медична освіта в цей час має вміти швидко адаптуватися, щоби давати людям доступ до необхідних знань та навичок, які допоможуть долати ці виклики. Такі програми є швидким і адаптивним рішенням, аби підвищувати спроможність системи, адже тут не тільки студенти програми отримують нові знання, досвіди та знайомляться із кращими глобальними підходами до управління. Викладачі та викладачки університету, в цьому випадку –  факультету менеджменту університету імені О.О.Богомольця, навчилися нових методів викладання, зокрема кейсового підходу. Важливо, що близько 70% програми — це практичні кейси», — Сергій Дубров, перший заступник міністра охорони здоров’я.

Сертифікатна програма «Сучасні інструменти управління закладом охорони здоров‘я» тривала з березня 2024 року та містила 4 модулі. Розглядалися такі теми: основні підходи управління, системи мотивації та профілактика вигорання, аналіз проблем в команді, управління фінансами та управління якістю, диджиталізація ЗОЗ, кризова комунікація тощо. Навчання тривало у гібридному форматі: офлайн — чотири модулі, кожен з яких тривав 4 дні та робота з додатковими матеріалами та розробкою персональних та фінальних проєктів.

«У програму ще на етапі її розробки закладено аналіз ситуації та впровадження змін у закладах. У фінальних презентаціях проєктів студенти й студентки демонстрували списки втілених змін та результати проведеної роботи на місцях: перепідписані договори з командою, зміни в операційних процесах, нові методики контролю якості, робота з комунікацією та командою всередині закладів. Це вже реальні результати, які на практиці демонструють ефективність та необхідність таких навчальних програм», — директорка департаменту медичних послуг МОЗ України Тетяна Орабіна.

«Я вважаю, що цей курс обов‘язково проходити кожному призначеному керівнику та керівниці в перші 6 місяців своєї роботи, а також — досвідченим управлінцям, незалежно від стажу і знань в галузі організації охорони здоров’я. На жаль, певна частина колег не зрозуміла, що вже змінились підходи до організації роботи, нестача кадрів породжує конкуренцію, а демографічна ситуація і війна готують нові виклики. Системний підхід і критичний менеджмент тут стають в пригоді», — Ірина Серт, директорка Романівської лікарні у Житомирській області.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Щоденник медичних подій 1-7 липня 28.06.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 1-7 липня

Дорогі читачі! Пропонуємо вашій увазі Щоденник медичних подій на наступний тиждень (із 1 по 7 липня). Незабаром на вас чекають різноманітні конференції, вебінари, школи в онлайн-режимі. Заходи розраховані на лікарів різних спеціалізацій. Тож обирайте, реєструйтеся, навчайтеся, вдосконалюйтеся! ...

27.06.2024 Терапія та сімейна медицина В НМУ ім. О.О. Богомольця відбувся круглий стіл щодо запровадження у ЗВО по всій Україні сертифікатної програми для керівників та керівниць медзакладів

За результатами круглого столу «Запровадження в освітній діяльності закладів вищої медичної освіти сертифікатної програми «Сучасні інструменти управління закладом охорони здоров'я» медичні виші та кафедри з усієї України готові впроваджувати сертифікатну програму. Сертифікатна програма розроблена за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України на базі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, партнери проєкту — Бюро стратегічного супроводу Superwise та Бізнес-школа УКУ. Проєкт створено для HealthLink.Recovery за фінансової підтримки БО «100% ЖИТТЯ»....

27.06.2024 Психіатрія Терапія та сімейна медицина Таблетки кетаміну із пролонгованою дією дають нову надію хворим із депресією, стійкою до лікування

Кетамін – анестетик, також відомий своїм незаконним використанням як наркотик, –останнім часом покращив свою репутацію, оскільки медичний світ почав визнавати широкий спектр його терапевтичних ефектів. Препарат усе частіше застосовується у різних медичних цілях, у тому числі як знеболювальний засіб, альтернативний опіоїдам, і як терапія стійкої до лікування депресії. У нещодавньому дослідженні, опублікованому в журналі Nature Medicine, міжнародна група вчених оцінювала ефективність, безпеку та переносимість таблеток кетаміну із пролонгованим вивільненням у дорослих пацієнтів із резистентною до лікування депресією....