Різні види пюре в раціоні малюків до року

30.12.2021

Дитяче пюре – це перший продукт, який зазвичай застосовується в якості прикорму

Дитяче пюре – це перший продукт, який зазвичай застосовується в якості прикорму. Тільки, якщо малюк погано набирає вагу, то спочатку на додаток до грудного молока йому пропонують безглютенові каші. У інших випадках саме овочеве пюре використовується для введення прикорму в 4-6 місяців.

Основні ознаки готовності: 

  • тримає голову, впевнено сидить; 
  • виявляє цікавість до того, що їдять дорослі; 
  • відмова від їжі супроводжується певними рухами тіла – поворотами голови, нахилами корпусу вперед або назад; 
  • прорізалися перші зубки; 
  • утримує у руці предмет (наприклад, іграшку) і цілеспрямовано направляє його в рот.

При введенні у раціон пюре, батькам доводиться вибирати – готувати його самостійно або використати промислові варіанти. Саме бабусям перший спосіб часто здається надійнішим. Маючи великий кулінарний досвід, вони вважають, що приготоване у домашніх умовах пюре буде смачнішим і кориснішим. Але не все так просто. Навіть якщо вдасться ретельно стерилізувати тару і точно виконати дозування, то гарантувати якість вихідних продуктів досить складно. Тільки володарі присадибних ділянок, які самі вирощують фрукти і овочі можуть точно знати умови у яких вони вирощені.

Варіанти, куплені на ринку або в супермаркеті, в цьому випадку залишаються суцільною загадкою. Головне – отримати високий урожай, а вирішується це завдання часто за допомогою різних добрив, прискорювачів зростання й інших стимуляторів. Тому педіатри рекомендують купувати дітям до року саме промислові варіанти пюре. Продукція відомих, спеціалізованих брендів, яка представлена на сайті інтернет-магазину Panama https://panama.ua/categorys/484066/ відповідає усім санітарно-гігієнічним нормам і безпечна для малюків. 

Основні види дитячого пюре і особливості їх введення у раціон

  • Овочеве. Саме з нього або з однокомпонентної, безмолочної каші розпочинається прикорм. Терміни введення, а також вид продукту визначає педіатр. Перші овочеві варіанти – це цвітна капуста, броколі, кабачки. При хорошій реакції організму поступово вводимо у раціон гарбуз, моркву, картоплю, а потім і овочеві суміші приправлені зеленню і рослинною олією (соняшникова, рапсова, кукурудзяна). Не варто чекати, що малюк відразу ж з апетитом почне їсти прісну брокколі або нейтральний кабачок. Батькам доведеться проявити терпіння і діяти за простою схемою – регулярно пропонуємо, але не наполягаємо.
  • Фруктове. Після овочевого пюре з невиразним смаком, фруктове майже завжди сприймається малюком, як справжній делікатес. Спочатку – яблука зелених сортів, а потім вводимо пюре з груші, сливи, абрикосу.
  • М'ясне. Педіатри не радять розпочинати з курки, оскільки вона часто викликає алергічні реакції, а баранина і свинина важко перетравлюються, тому їх можна їсти тільки у 2-3 роки. Готове м'ясне пюре з індички або кролика поєднуємо з овочевими сумішами промислового виготовлення. 
  • Рибне. Вводиться у раціон приблизно у 9-10 місяців. Розпочинаємо з низькокалорійних нежирних сортів (вміст жиру до 2 %) – минтай, хек, тріска, путасу. 

Готове дитяче пюре проходить суворий контроль якості на всіх етапах виготовлення, містить необхідні для зростаючого організму вітаміни, відрізняється різноманітністю смаків і текстур, а також значно економить ваш час.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

27.03.2024 Терапія та сімейна медицина Бенфотіамін: фокус на терапевтичний потенціал

Тіамін (вітамін В1) – важливий вітамін, який відіграє вирішальну роль в енергетичному обміні та метаболічних процесах організму загалом. Він необхідний для функціонування нервової системи, серця і м’язів. Дефіцит тіаміну (ДТ) спричиняє різноманітні розлади, зумовлені ураженням нервів периферичної та центральної нервової системи (ЦНС). Для компенсації ДТ розроблено попередники тіаміну з високою біодоступністю, представником яких є бенфотіамін. Пропонуємо до вашої уваги огляд досліджень щодо корисних терапевтичних ефектів тіаміну та бенфотіаміну, продемонстрованих у доклінічних і клінічних дослідженнях....

24.03.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Основні напрями використання ітоприду гідрохлориду в лікуванні патології шлунково-кишкового тракту

Актуальність проблеми порушень моторної функції шлунково-кишкового тракту (ШКТ) за останні десятиліття значно зросла, що пов’язано з великою поширеністю в світі та в Україні цієї патології. Удосконалення фармакотерапії порушень моторики ШКТ та широке впровадження сучасних лікарських засобів у клінічну практику є на сьогодні важливим завданням внутрішньої медицини....

24.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Розувастатин і розувастатин/езетиміб у лікуванні гіперхолестеринемії

Дисліпідемія та атеросклеротичні серцево-судинні захворювання (АСССЗ) є провідною причиною передчасної смерті в усьому світі (Bianconi V. et al., 2021). Гіперхолестеринемія – ​третій за поширеністю (після артеріальної гіпертензії та дієтологічних порушень) фактор кардіоваскулярного ризику в світі (Roth G.A. et al., 2020), а в низці європейських країн і, зокрема, в Польщі вона посідає перше місце. Актуальні дані свідчать, що 70% дорослого населення Польщі страждають на гіперхолестеринемію (Banach M. et al., 2023). Загалом дані Польщі як сусідньої східноєвропейської країни можна екстраполювати і на Україну....

24.03.2024 Терапія та сімейна медицина Життя в дослідженні нових ліків

Однією із найвагоміших знахідок із часу відкриття дигіталісу Нобелівський комітет назвав синтез і дослідження β-блокаторів, які зараз мають провідні стабільні позиції у лікуванні більшості серцево-судинних хвороб (ішемічна хвороба серця – ​стенокардія, гострий коронарний синдром, інфаркт міокарда, артеріальна гіпертензія, серцева недостатність, тахіаритмії) (Радченко О.М., 2010). Це епохальне відкриття зроблено під керівництвом британського фармаколога Джеймса Блека (James Whyte Black), який отримав за нього Нобелівську премію в 1988 році. ...